Vækst når forandring er den eneste konstant
I Danmark har vi efterhånden accepteret, at vi er out cost’ed – at det er billigere at producere i andre lande. Det er kun i Norge, at produktionsomkostninger er højere end i Danmark. Men kan det tænkes, at vi også bliver out innovated? Kommer det til at ske, at de lande, vi ikke tidligere har konkurreret med, når det gælder uddannelse, viden, udvikling og innovation, overhaler os indenom?
Viden er helt centralt for at kunne skabe vækst og fx i Korea går børn i skole til ud på aftenen – altså i langt flere timer end danske børn. Og de bruger ikke kun tiden på pjat og ballade, men lærer nyt og opbygger viden. Så på et tidspunkt vil de måske blive smartere end os. Meget af forklaringen kan findes i, at man i Korea, Kina og mange andre lande går hungrende efter nye muligheder for at skabe viden, vækst og velfærd, hvor man i Danmark nærmere er udfordret af at skulle skabe ‘sult i paradis’.
I august 2012 holdte jeg et oplæg på DTU om vækst. Her talte jeg bl.a. om viden, innovation, automatisering og bæredygtighed som nogle af de vigtigste parametre for at styrke vores produktivitet i en verden, hvor forandring er det eneste konstante.
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=MIahpZn7nXo” autohide=”1″ width=”600″ height=”338″]
Ingen kommentarer